‘Vetbolletjes’ kunnen symptomen reumatoïde artritis verlichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 okt 2019

Bij reumatoïde artritis krijgt u medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Australische onderzoekers denken dat het beter kan. Zij zijn er in geslaagd om met vetbolletjes alleen het haperende deel van het immuunsysteem te herstellen. Bij muizen zorgde dit voor een afname van de ziekteactiviteit.


Patiënten met reumatoïde artritis en andere inflammatoire auto-immuunziekten kunnen baat hebben bij een ‘herstart’ van het immuunsysteem. Onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië zijn daarin geslaagd met behulp van kleine vetbolletjes. Deze experimentele behandeling zorgde ervoor dat bij muizen het ziekteproces werd gekalmeerd.

Betere strategie

Professor Ranjeny Thomas denkt dat de onderzoeksresultaten hoop bieden voor een nieuwe immunotherapie voor patiënten met reumatoïde artritis.

“Zij hebben dagelijks medicijnen nodig om het immuunsysteem te onderdrukken. Wij denken dat een betere strategie zou zijn om alleen het haperende deel van het immuunsysteem te herstellen en opnieuw te reguleren.”

De door de universiteit ontwikkelde ‘antigeen-specifieke immunotherapie’ kan T-cellen opnieuw reguleren. Dit zijn markers van reumatoïde artritis.

Liposomen

Thomas:

“We ontdekten dat dendritische cellen – de dirigenten van het immuunsysteemorkest – kleine vetbolletjes absorberen die door ons waren gegenereerd. Daardoor werd de verstoorde immuun-regulatie bij muizen met reumatoïde artritis hersteld. Deze vetbollen – liposomen genaamd – waren de sleutel tot het opnieuw opstarten van het immuunsysteem en het kalmeren van het ziekteproces.”

Volgens de professor toont deze studie bij muizen aan dat antigeen-specifieke immunotherapie kan worden gebruikt om reumatoïde artritis in de toekomst ook bij mensen te behandelen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 5   Gemiddelde:  4.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties