Onderzoekers ontdekken 153 genen die betrokken zijn bij osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 okt 2017

Australische en Canadese wetenschappers hebben nieuwe genetische varianten ontdekt die betrokken zijn bij de ontwikkeling van osteoporose. Dit is de grootste genetische studie die tot nu toe is uitgevoerd naar deze botziekte. De bevindingen maken de weg vrij voor nieuwe behandelingen van botontkalking.
genen

Belangrijke ontdekking

Voor dit onderzoek maakten de Universiteit van Queensland in Australië en McGill University in Canada gebruik van de gegevens van 14.000 mensen. Deze waren afkomstig uit de Engelse Biobank met analyses van de botmineraaldichtheid uit de hiel. Op basis daarvan kon het team 153 nieuwe gen varianten identificeren die in verband gebracht kunnen worden met verlies van botweefsel. Belangrijk is de ontdekking van GPC6. Dit gen was nog niet eerder gekoppeld aan osteoporose, maar blijkt sterk betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze ziekte.

Diermodellen

Door dit onderzoek is het aantal genen – waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij het verlies aan botdichtheid – verdriedubbeld. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om screeningsprogramma’s te ontwikkelen voor osteoporosepreventie. In diermodellen is inmiddels aangetoond, dat door het verwijderen van bepaalde genen de botdichtheid toenam.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 16    Gemiddelde: 5/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties