Ontsteking slijmvliezen gewrichten veroorzaakt schade bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 nov 2015

Onderzoek artroseBij veel artrosepatiënten komen ontstekingen voor in de binnenbekleding van de gewrichten. Dit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van pijn en schade. Dit schrijft Badelog de Lange-Brokaar in haar proefschrift, waarmee ze op 27 oktober van dit jaar promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar bevindingen moeten leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor deze veel voorkomende aandoening.

Afweercellen actief

In haar proefschrift toonde De Lange-Brokaar aan, dat een ontsteking van het synoviaal slijmvlies niet alleen vaak optreedt bij patiënten met artrose, maar ook mogelijk een rol speelt in het ziekteproces. Het synoviaal slijmvlies (synovium) is het slijmvlies dat de gewrichtsholten, de scheden rondom de pezen en de slijmbeurs bekleedt. Ze constateerde dat er veel afweercellen in het ontstoken slijmvlies actief waren. Het viel haar ook op dat de aanwezigheid van T-cellen gepaard ging met pijn. Ee ander type afweercel – de mestcel – was juist actiever bij kraakbeenschade.

Einddoel behandeling: ontstekingen bestrijden

De Lange-Brokaar concludeert dat ontstekingen een belangrijke component van artrose zijn. Het bestrijden daarvan moet dan ook een belangrijk behandeldoel zijn. Ze ontwikkelde ook een patiëntvriendelijke manier om ontstekingen in de slijmvliezen te kunnen vaststellen: het bekijken van een stukje afgenomen slijmvliesweefsel onder de microscoop.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties