Opvallende oorzaak voor artrose bij jongeren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jun 2022

Steeds meer jongeren lopen met gewrichtsklachten rond. Voor de Indiase orthopeed Biren Nadkarni is dit geen verrassing. Hij komt met een opvallende oorzaak van de toename van artrose op vroege leeftijd.

Opvallende oorzaak voor artrose bij jongeren

De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed. De Indiase orthopedisch chirurg Biren Nadkarni – werkzaam in het Holy Family Hospital in New Delhi – komt met een verrassende oorzaak.

Thuiswerken

Volgens Nadkarni is thuiswerken de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal gevallen van artrose bij jongeren. Hij zegt: “Het langer dan zes uur zitten achter een scherm, gebrek aan lichaamsbeweging, gewichtstoename en te weinig blootstelling aan zonlicht kan de gezondheid van de botten en gewrichten schaden. Ik zie op mijn spreekuur elke maand minstens tien patiënten van in de dertig met artroseklachten. En dit aantal gaat alleen maar omhoog.”

Gefrituurd voedsel

De Indiase orthopeed noemt ook als oorzaak de slechte voedingsgewoonten die jongeren erop na houden. Verse groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten met een beschermende invloed op het kraakbeen in de gewrichten.
“Tegenwoordig staat er vooral veel junkfood en gefrituurd voedsel op het menu. En dit is juist slecht voor het kraakbeen,” aldus Nadkarni. Hij adviseert jongeren om gewrichtsproblemen niet te negeren. “Merk je dat je beperkt wordt bij het lopen of het uitvoeren van bepaalde activiteiten? Dan is het belangrijk om snel naar een arts te gaan.”

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien. 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.