Meer kans op osteoporose bij te weinig slaap

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 dec 2019

Te weinig nachtrust kan een slopende invloed hebben op de botten van postmenopauzale vrouwen. Bij maximaal vijf uur slaap, neemt de botdichtheid op de heup, dijbeen en wervelkolom af. Dit verhoogt het risico op botontkalking, waardoor gemakkelijk een bot gebroken kan worden.


Een korte slaapduur wordt geassocieerd met een lagere botmineraaldichtheid en een hoger risico op osteoporose bij postmenopauzale vrouwen. Dit zijn de bevindingen van onderzoekers die verbonden zijn aan de State University of New York in Buffalo. Ze analyseerden de gegevens van 11.084 vrouwen die deelnamen aan het Women’s Health Initiative. Doel van deze studie was om een relatie tussen slaap en botgezondheid te vinden.

Botmineraaldichtheid

Women’s Health Initiative werd in 1991 opgezet om de belangrijkste gezondheidsproblemen aan te pakken bij postmenopauzale vrouwen. Aan dit initiatief namen 15 jaar lang meer dan 160.000 vrouwen deel in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. Eén van de speerpunten was osteoporose. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die maximaal vijf uur per nacht sliepen een lagere botdichtheid hadden dan vrouwen die minimaal zeven uur per nacht in dromenland waren. De afname van de botdichtheid werd onder andere vastgesteld op de heup, dijbeen en wervelkolom.

Zeven uur slaap

“Onze studie suggereert dat weinig slaap een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de botten,” aldus één van de onderzoekers. “Zeker voor vrouwen rond de overgang is het belangrijk om te streven naar een kwalitatief goede nachtrust van minimaal zeven uur. Dit is niet alleen goed voor de botten, maar ook voor de algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.