Osteoporosemedicijn kan aantal heuprevisies met helft verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 apr 2021

Met een nieuwe heup doet u ongeveer 10 tot 15 jaar. Maar als het aan de Engelse professor Wilkinson ligt, dan zouden daar best nog flink wat jaren bij kunnen komen. Hij ontdekte dat een osteoporose-medicijn de levensduur van protheses aanzienlijk kan verlengen.


Meer dan de helft van de heuprevisies kan worden voorkomen met een medicijn tegen osteoporose. Dit wijst een nieuw onderzoek van de Universiteit van Sheffield in Engeland uit. Een heuprevisie is het vervangen van een bestaande prothese na ongeveer tien tot vijftien jaar. Deze herhaaloperatie is niet zonder risico. Er is meer kans op infecties en complicaties in vergelijking met de eerste operatie.

Wegvreten botweefsel

De belangrijkste reden voor een heroperatie is osteolyse. Dit is een ziekte die het botweefsel wegvreet. Deze aandoening treedt op wanneer kleine deeltjes van het implantaat afslijten. Dit activeert het immuunsysteem om het reeds verzwakte bot rond de prothese aan te vallen. Dit zorgt ervoor dat het kunstgewricht losraakt, zodat een revisieoperatie vereist is. Onderzoeksleider professor Mark Wilkinson ontdekte dat het osteoporosemedicijn denosumab kan helpen om het bot te beschermen tegen dit afbraakproces. Zo kan worden voorkomen dat een heuprevisies nodig zijn.

Belangrijke doorbraak

“Wetenschappers zijn al decennia op zoek naar een therapie die kan helpen om kwetsbare botgebieden te beschermen om revisieoperaties te voorkomen. Dit brengt niet alleen de zorgkosten omlaag, maar vermindert ook de pijn en beweegproblemen bij patiënten,” zegt Wilkinson. “Deze studie is een belangrijke doorbraak. We tonen immers aan dat er al een medicijn beschikbaar is dat osteolyse kan helpen voorkomen. Het gebruik van denosumab zou een enorme impact kunnen hebben op duizenden patiënten die jaarlijks een revisieoperatie ondergaan. Maar het is vooral goed nieuws voor jongere patiënten die zeer actief zijn. Het plastic gedeelte van het implantaat slijt minder snel weg, zodat de heuprothese pas veel later vervangen hoeft te worden.”
In de volgende fase van zijn onderzoek moet de klinische effectiviteit van de nieuwe behandeling verder beoordeeld worden.
Lees hier meer over artrose in de heup.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.