Steeds meer ouderen overlijden na val

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 nov 2016

Het aantal mensen van 65 jaar en ouder dat overlijdt na een val is fors gestegen. In 2010 waren dat er nog 2117. In 2015 stond de teller op 3000. Volgens VeilgheidNL zal het aantal ‘valdoden’ tot 2030 nog eens met 77 procent stijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze cijfers op verzoek van dagblad Trouw berekend.

Bijwerkingen medicijnen

vallen-artroseEén van de verklaringen is, dat de gemiddelde leeftijd bij zowel vrouwen als mannen toeneemt. Maar volgens het expertisecentrum is vergrijzing zeker niet de enige oorzaak. Volgens de afdeling Geriatrie van het AMC spelen ook andere factoren een rol. Een val kan het gevolg zijn van een ziekte of van de bijwerkingen van medicijnen. Daardoor kan o.a. het reactievermogen minder goed worden. Ook blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen. Dit verhoogt de kans op ongelukken.

Zelfoverschatting

Ouderen blijven tegenwoordig tot op hoge leeftijd actief. Daarbij houden ze niet altijd rekening met lichamelijke beperkingen. Het gevaar van zelfoverschatting ligt dan op de loer. Vallen op hoge leeftijd kan grote consequenties hebben. Soms duurt het uren of zelfs dagen voor er de nodige hulp komt. In veel gevallen gaat de kwaliteit van leven voorgoed achteruit na een val. Bijvoorbeeld na het breken van een heup of van de wervelkolom: de kans op het ontstaan van chronisch wijdverspreide pijn is dan sterk verhoogd >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.