Meeste patiënten wachten te lang met knievervangende operatie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 mei 2020

Wacht niet te lang met een knievervangende operatie. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Te lang dralen kan leiden tot een verdere verslechtering van de gewrichtsfunctie. Bovendien krijgt u na de operatie niet zoveel gewrichtsfunctie terug als waarop u gehoopt had.


De timing van een knievervangende operatie is van cruciaal belang om er optimaal van te kunnen profiteren. Maar 90 procent van de patiënten met knie-artrose wacht te lang en krijgt daardoor minder voordeel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Verslechtering gewrichtsfunctie

“Mensen wachten te lang,” zegt universitair hoofddocent Chirurgie Hassan Ghomrawi. “Dan gebeuren er twee dingen. De artrose veroorzaakt een verslechtering van de gewrichtsfunctie. Sommige patiënten kunnen hun benen niet meer goed strekken, wat hun lopen en mobiliteit negatief beïnvloedt. Bij te weinig lichaamsbeweging kunnen ook andere gezondheidsproblemen gaan ontwikkelen, zoals hart- en vaatziekten, depressiviteit en overgewicht. De impact kan enorm zijn.”

Meeste voordelen

Het tweede probleem met het uitstellen van een operatie is, dat patiënten niet zoveel gewrichtsfunctie terug krijgen als ze hadden verwacht. De mobiliteit is beperkter in vergelijking met iemand die wel op tijd het kniegewricht heeft laten vervangen.
“Naarmate het aantal operaties toeneemt, moeten we ervoor zorgen dat de timing optimaal is. Dit om er voor te zorgen, dat de patiënten de meeste voordelen behalen,” aldus Ghomrawi.

Lees ook wat orthopeed Jan Ide de Jong te zeggen heeft over wanneer een knieporthese overwogen moet worden.

Bronvermelding

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties