Plantaardig dieet maakt verschil bij reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 nov 2019

Hebt u last van reumatoïde artritis? Eet dan vooral veel fruit, groenten, granen en peulvruchten. Volgens Amerikaanse artsen kan een plantaardig dieet de ontstekingsniveaus in de gewrichten verminderen.


Een plantaardig dieet kan de symptomen van reumatoïde artritis verminderen of zelfs doen verdwijnen. Dat schrijft een Amerikaanse artsencommissie in het medische tijdschrift Frontiers in Nutrition. Dit adviesorgaan keek naar recente studies die uitgevoerd zijn naar de impact van voeding op deze aandoening. Daaruit bleek, dat een eenvoudige menu-aanpassing leidt tot specifieke biologische veranderingen die de pijn, zwellingen en andere symptomen kunnen verlichten.

Ontstekingsniveaus

Het eten van vooral fruit, groenten, granen en peulvruchten kan helpen om de ontstekingsniveaus in de gewrichten te verminderen. De artsen halen een studie uit 2015 aan, waarbij patiënten twee maanden lang een plantaardig dieet volgden. De deelnemers hadden minder ontstekingen dan de controlegroep die vetrijke en dierlijke producten hadden gegeten.

Darmflora

In een andere studie die werd bekeken, volgden personen met matige tot ernstige reumatoïde artritis vier weken lang een vetarm en veganistisch dieet. Er werd een significante vermindering van de symptomen waargenomen. Ook lijken plantaardige diëten de diversiteit van de darmflora te verbeteren. Dit kan ook patiënten met reumatoïde artritis helpen, omdat ze de neiging hebben om bepaalde gunstige bacteriestammen in de darmen te missen. Volgens de artsen kan het eten van meer fruit, groenten, peulvruchten en volle granen écht een verschil maken voor mensen met reumatoïde artritis.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.