Probiotica kan helpen botverlies tijdens de menopauze voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 jun 2016

Botverlies tijdens de menopauze kan door het gebruik van probiotica-supplementen voorkomen worden. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Emory University School of Medicine en Georgia State University in Amerika. Een experiment met muizen toonde aan dat het gebruik van melkzuurbacteriën een betaalbare behandeling kan zijn voor aan overgang gerelateerde botontkalking.

Melkzuurbacteriën

Probiotica zijn levende bacteriën, waaraan een aantal gezondheidsvoordelen wordt toegeschreven. Ze zijn in de supermarkt verkrijgbaar als yoghurtdrankje of bij de drogist als voedingssupplement. Deze producten bevatten meestal lactobacillen of bifidobacteriën.
muis onderzoek probioticaDe proef werd genomen met muizen bij wie de eierstokken waren verwijderd. Daardoor ondergingen de dieren dezelfde hormonale veranderingen als vrouwen in de menopauze. Door de verminderde productie van oestrogeen nam de doorlaatbaarheid van de darmwand toe. Daardoor werden immuuncellen gestimuleerd om botweefsel af te breken.

Verder onderzoek nodig

De onderzoekers ontdekten dat probiotica de activiteit van deze immuuncellen konden dempen. Muizen die niet behandeld werden met probiotische bacteriën verloren binnen een maand de helft van de botdichtheid. Die bleef gelijk bij muizen die wel probiotica kregen toegediend. Verder onderzoek moet nu aantonen of deze methode ook bij (menselijke) vrouwen rond de overgang werkt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.