Prototype kan verschil tussen reumatoïde en gezonde vingers zien

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 nov 2017

De universiteit van Twente heeft samen met Europese partners een apparaat ontwikkeld, dat het verschil tussen reumatoïde en gezonde vingers kan zien. Het gaat om een compact instrument, dat op termijn artsen kan helpen te bepalen of een gewricht ontstoken is of niet. Een eerste klinisch onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Photoacoustics.

Universiteit twente

Detectie reumatische aandoeningen

Het nieuwe apparaat combineert de medische beeldvormingstechnieken echoscopie en fotoakoestiek. Dit maakt het mogelijk om oppervlakkige beelden van het lichaam te maken, die meer informatie bevatten. Dit nieuwe medisch apparaat kan ingezet worden voor de detectie van reumatische aandoeningen. Maar de ernst van huidkanker, aderverkalking en brandwonden kan met dit apparaat ook bepaald worden.

Objectievere diagnose

Tijdens het eerste klinische onderzoek met zeventien proefpersonen kon het apparaat aantonen dat een gewricht ontstoken was. Het herkende feilloos het verschil tussen reumatoïde en gezonde gewrichten. Daardoor wordt een diagnose een stuk objectiever. Bij het vaststellen van een reumatische aandoening is de patiënt niet langer meer afhankelijk van alleen de waarneming van een arts.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.