Wat is de psychologische impact van artrose?

In de wereld van gezondheid en welzijn wordt er vaak de nadruk gelegd op de fysieke aspecten van aandoeningen. Dat artrose ook invloed heeft op de mentale gezondheid wordt vaak over het hoofd gezien. Chronische gewrichtspijn kan immers niet alleen het lichaam, maar ook de geest beïnvloeden. Welke strategieën zijn er om zowel de lichamelijke als mentale gezondheid van artrosepatiënten te verbeteren?

Hoe mentale gezondheid uw fysieke pijn kan beïnvloeden

Wanneer we spreken over artrose, richten we vaak de schijnwerpers op de fysieke symptomen, zoals pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de psychologische invloed die deze aandoening kan uitoefenen op mensen die eraan lijden. Het is belangrijk te realiseren dat lichamelijke gezondheid en mentaal welzijn diep met elkaar verweven zijn, vooral wanneer het gaat om een levenslange aandoening zoals artrose.

Mentale belasting van chronische pijn

Chronische pijn is een veelvoorkomende metgezel van artrose. Naast fysiek ongemak ervaren veel patiënten echter ook vermoeidheid, slaapproblemen en verminderde activiteit als gevolg van deze gewrichtsaandoening. Bovendien kan het zelfvertrouwen afnemen en ligt het gevaar van sociale isolatie op de loer vanwege de beperkte bewegingsvrijheid. Al deze factoren dragen bij aan een verhoogde mate van stress. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met chronische pijn daardoor een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van depressie, angst en andere stemmingsstoornissen. Het is jammer dat artsen en zorgverleners nog niet voldoende aandacht besteden aan dit psychologische aspect van artrose.

Gevoel van verlies

Als u last heeft van artrose, kunnen uw dagelijkse activiteiten en het uitoefenen van uw geliefde hobby’s vaak beperkt worden. Deze ingrijpende veranderingen in uw leven kunnen leiden tot emoties van verlies en frustratie. Mensen met chronische gewrichtspijn kunnen zelfs gevoelens ervaren die vergelijkbaar zijn met die bij het verlies van een dierbare. Als dit voor u herkenbaar is, is het essentieel om deze emoties te erkennen en ondersteuning te zoeken bij een therapeut, een steungroep, of uw familie en vrienden.

Strategieën om mentaal welzijn te verbeteren

Gelukkig zijn er verschillende strategieën beschikbaar om uw mentale gezondheid te verbeteren. Mindfulness en meditatie zijn bijvoorbeeld bewezen effectief om de manier waarop u pijn ervaart te verminderen en uw stemming te verbeteren. Daarnaast kan lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, endorfines in uw lichaam vrijmaken. Deze natuurlijke ‘feel good’-chemicaliën hebben niet alleen een positief effect op uw stemming, maar kunnen ook de pijn in uw gewrichten verzachten.

Belang van psychologische ondersteuning

Hebben de lichamelijke symptomen van artrose een aanzienlijke invloed op uw mentale welzijn? In dat geval kan het zoeken naar professionele psychologische ondersteuning een belangrijke stap zijn. Een effectieve benadering is cognitieve gedragstherapie (CGT), die u kan helpen beter om te gaan met chronische pijn. In deze behandeling worden negatieve denkpatronen aangepakt en leert u positieve coping-strategieën. Dit zijn specifieke technieken die u helpen stress, moeilijke situaties en emotionele problemen effectief aan te pakken. Dit stelt u in staat om, ondanks de aanwezigheid van pijn, een actiever en bevredigender leven te leiden. Als u overweegt professionele hulp te zoeken, kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerde therapeut of psycholoog met ervaring in het behandelen van chronische pijn en mentale problemen.

Zoek sociale ondersteuning

U bent niet alleen wanneer u te maken heeft met artrose. In Nederland hebben momenteel meer dan anderhalf miljoen mensen te maken met deze chronische gewrichtsaandoening. Daarom is het een goed idee om persoonlijk of online contact te zoeken met andere patiënten, zodat u ervaringen en adviezen kunt delen. U zult ook begrip vinden voor zowel uw mentale als lichamelijke welzijn bij mensen die dezelfde aandoening delen. Wellicht worden er in uw buurt bijeenkomsten georganiseerd voor mensen met artrose. U kunt ook online zoeken naar een forum waar patiënten hun ervaringen delen over het omgaan met deze aandoening. Overweeg lid te worden van de Facebookpagina ‘Bewegen zonder Pijn‘ waar levendige artrose-discussies plaatsvinden.

Dossier Artrose

Bewegen zonder Pijn heeft een uitgebreid dossier samengesteld over artrose. Daar kunt u meer lezen over de gewrichten waar deze aandoening het meest voorkomt, zoals de knie en de heup. Verder vindt u hier veel tips en oefeningen plus het actuele onderzoeksnieuws met betrekking tot artrose.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen