Dit is de reden dat buikvet artrose kan veroorzaken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 mrt 2023

Buikvet? De meeste mensen hebben tijdens hun leven wel zo’n laagje verzameld. Het is bekend dat daar veel gezondheidsrisico’s aan kleven. Dat buikvet ook artrose kan veroorzaken is een compleet nieuw feit. In dit artikel leggen we uit hoe dat kan.

Bij het ouder worden, nestelt zich meer een meer vetweefsel op de buik. Als het er al meer dan zes jaar zit, kan dit serieus leiden tot artrose. Buikvet wordt namelijk geassocieerd met een lagere spierdichtheid. Dit betekent dat er meer vet in de spier zit en dat kan leiden tot een minder effectieve spierfunctie. Daardoor neemt niet alleen het risico op valpartijen toe, maar kan ook het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten.

Beschermen gewrichten

Dit blijkt uit een studie die in december 2022 is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Het meeste onderzoek naar obesitas richt zich vooral op hart- en vaatziekten en diabetes. Dit is de eerste keer dat er serieus is gekeken naar het risico van overtollig vet op het spierweefsel. Er is groeiend bewijs dat een lage spierdichtheid kan bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Spieren spelen immers een belangrijke rol bij het ondersteunen en beschermen van de gewrichten. Wanneer spieren zwakker worden, kan dit leiden tot een verhoogde belasting van de gewrichten. Daardoor wordt het kraakbeen minder goed beschermd, zodat het sneller gaat slijten.

Rugklachten

Bovendien kan een lage spierdichtheid ook leiden tot een verandering in de biomechanica van de gewrichten, waardoor er meer stress op bepaalde gebieden van de gewrichten komt te staan. Dit kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Volgens de onderzoekers kan vet dat zich op de buik ophoopt, ook de spieren rond de wervelkolom zwakker maken. Daardoor ontstaan rugklachten. Hier kunt u het hele artikel lezen over hoe buikvet uw spieren verzwakt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.