Minder kans op remissie bij Reumatoïde artritis-patiënten met overgewicht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jan 2018

Mensen met overgewicht hebben minder kans op vermindering van de ziekteverschijnselen bij een vroege behandeling van Reumatoïde artritis. Dit blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie van het het Hospital for Special Surgery en Weill Cornell Medical School in New York. De onderzoekers concludeerden dat er behoefte is aan een betere gewichtsbeheersing bij mensen die getroffen worden door deze aandoening.

Remissie patienten overgewicht

Tot 47 procent minder kans op succes

Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar de impact van overgewicht op het verminderen van de ziekteverschijnselen in de eerste jaren nadat de diagnose Reumatoïde artritis was gesteld. De 982 deelnemers waren gelijkelijk verdeeld over groepen met een gezond gewicht, overgewicht en obesitas. Binnen drie jaar werd bij 36 procent van de deelnemers een afname van de ziekteverschijnselen waargenomen. Hoewel de behandelingen gelijk waren, was de kans op succes bij patiënten met overgewicht 25 procent minder en bij de zwaarlijvige deelnemers zelfs 47 procent.

RA moeilijker te behandelen

Dit is tot nu toe de grootste studie naar de negatieve invloed van overgewicht op de ziekteactiviteit bij Reumatoïde artritis patiënten. De onderzoekers onderstrepen, dat overgewicht onder Reumatoïde patiënten adequater moet worden aangepakt.

“Zeker nu steeds meer mensen lijden aan overgewicht en obesitas. Daardoor wordt Reumatoïde artritis moeilijker te behandelen,”

aldus hoofdonderzoekster Dr. Susan Goodman.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 12   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties