Meer kans op reumatoïde artritis bij gebruik antibiotica

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 okt 2019

Gebruikt u regelmatig antibiotica? Volgens Engelse wetenschappers is uw risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan met 60 procent verhoogd. Deze medicijnen zouden het micro-organisme in het lichaam verstoren, waardoor het immuunsysteem ontspoort en de gewrichten gaat aanvallen.


Een nieuwe studie toont aan, dat antibiotica het risico op reumatoïde artritis met 60 procent verhoogt. Deze kans neemt toe met de hoeveelheid die iemand krijgt. Volgens de Keele Universiteit in Engeland is het niet duidelijk of antibiotica de aandoening veroorzaakt. Wel is er een duidelijk verband tussen deze medicijnen en de chronische ontstekingen van de gewrichten aanwezig.

Luchtwegen

De onderzoekers beoordeelden de gegevens uit een medische database van 22.677 patiënten die tussen 1995 en 2017 de diagnose reumatoïde artritis hadden gekregen. Ze ontdekten dat bij antibioticagebruik de kans op het ontwikkelen van deze aandoening 60 procent hoger was dan bij mensen die niet aan deze medicijnen zijn blootgesteld. Bovendien merkten ze op, dat de kans op reumatoïde artritis groter is bij personen die antibiotica gebruiken bij infecties aan de bovenste luchtwegen.

Antischimmelmiddelen

De onderzoekers hebben een vermoeden wat de link tussen antibiotica en reumatoïde artritis kan zijn. Het is mogelijk te wijten aan een verstoring van het micro-organisme in het lichaam, dat een belangrijke rol vervult in het immuunsysteem van het lichaam. De onderzoekers meldden ook dat antischimmelmiddelen het RA-risico kunnen verhogen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties