Reumatoïde artritis en anticonceptie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 sep 2017

Zweedse onderzoekers hebben weer een stukje van de puzzel gevonden. Vrouwen die regelmatig de pil nemen, ontwikkelen deze aandoening minder vaak dan vrouwen die dit niet doen. Hormonale factoren spelen blijkbaar een rol.

Reumatoïde artritis en anticonceptie

Reumatoïde artritis en anticonceptie

Vrouwen die regelmatig een anticonceptiepil nemen, hebben een lager risico op het ontwikkelen van Reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Karolinska Instituut in Zweden. Dit is een nieuwe aanwijzing dat door hormonale factoren vrouwen meer kans hebben op deze chronische gewrichtsaandoening dan mannen.

Geanalyseerd

Voor dit onderzoek werden gegevens verzameld uit het Zweedse Epidemiologische Onderzoek naar Reumatoïde Artritis. De data van 2809 vrouwen – die waren gediagnosticeerd met Reumatoïde artritis – en 5312 vrouwen zonder deze ziekte werden nader geanalyseerd.

Verder onderzoek nodig

Het bleek dat vrouwen die de anticonceptiepil hadden gebruikt een lager risico op het ontwikkelen van RA hadden, dan vrouwen die die de pil nog nooit hadden gebruikt. De onderzoekers stellen wel, dat verder onderzoek nodig is om het biologische mechanisme achter onze bevindingen te onderzoeken.

De samenvatting van het (Engelstalige) bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  4.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties