Muizen onthullen relatie reumatoïde artritis en hartziekten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 dec 2018

Waarom hebben mensen met reumatoïde artritis meer kans op hart- en vaatziekten? Onderzoekers van de Universiteit van Washington denken het verband gevonden te hebben. Bij muizen werd ontdekt, dat onder invloed van afweercellen cholesterol verstrikt raakt in de bloedvaten.

reumatoide artritis hart en vaatziekten
Mensen met reumatoïde artritis hebben twee keer zoveel kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Onderzoekers van de Universiteit van Washington in St. Louis denken de link tussen deze twee aandoeningen gevonden te hebben. Uit een recente dierenstudie blijkt, dat afweercellen ervoor zorgen dat cholesterol in de bloedvaten verstrikt raakt.

Stijve vaatwanden

Tijdens dit onderzoek werden muizen met psoriasis bestudeerd. Dit is net als reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. Er werd ontdekt dat de bloedvaten van de muizen stijf waren. Normaal gesproken circuleert cholesterol vrijelijk tussen het bloed en de weefsels. Maar dat was niet het geval bij de proefdieren. De stijve vaatwanden vingen de cholesterol op, waardoor plaque werd aangemaakt. Het dichtslibben van de bloedvaten kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Verder onderzoek

Bij auto-immuunziektes – zoals reumatoïde artritis, psoriasis en lupus – komen grote hoeveelheden van het immuunmolecuul IL-17 vrij. Toen de onderzoekers IL-17 neutraliseerden, nam de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden af. Het duurt echter nog een paar jaar voordat er meer zekerheid is of een behandeling met IL-17 antilichamen effectief is om hart- en vaatziekten te voorkomen bij mensen met reumatoïde artritis.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.