Reumatoïde artritis? Stop met roken!

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 apr 2016

De aanwijzingen stapelen zich op dat roken en reumatoïde artritis een gevaarlijke combinatie is. Patiënten die zeer regelmatig een sigaret opsteken, lopen een groter risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen met gezonde gewrichten. Dit melden Britse onderzoekers in een studie die recent is gepubliceerd in Arthritis Care & Research.

RA is pas 400 jaar oud

Van Schaardenburg

Van Schaardenburg

Mensen met reumatoïde artritis kunnen dus beter zo snel mogelijk stoppen met roken. Nooit met deze gewoonte beginnen is volgens de Nederlandse Hoogleraar Reumatologie Dirkjan van Schaardenburg nog beter. Hij wijst er op dat reumatoïde artritis pas 400 jaar in Europa voorkomt. Zo lang wordt er op dit continent ook tabak gebruikt. Hij wijst er op, dat de afgelopen eeuw het voorkomen en de ernst van RA gelijke tred heeft gehouden met de stijging en later daling van de tabaksconsumptie.

HLA-SE gen

Het is niet bekend op welke manier roken invloed heeft op reumatoïde artritis. Volgens Van Schaardenburg is wel vastgesteld dat roken het verloop van de ziekte ernstiger kan maken en de reactie op medicijnen kan verminderen. Bij ongeveer 35 procent van de Europeanen komt het gen HLA-SE voor. Dit is één van de sterkste genetische risicofactoren voor RA. Bij rokers neemt het effect van dit gen toe, waardoor de kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis toeneemt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties