Aanhoudende rugpijn én chronische hoofdpijn komt vaak samen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 okt 2019

Last van aanhoudende rugpijn of van chronische hoofdpijn? Volgens Engelse onderzoekers hebben veel mensen last van beide aandoeningen tegelijkertijd. Ze vermoeden dat deze combinatie van deze klachten wel eens dezelfde oorzaak kan hebben.


Mensen met aanhoudende rugpijn of chronische hoofdpijn hebben twee keer zoveel kans om aan beide aandoeningen te lijden. Dat heeft een nieuwe studie van de Universiteit van Warwick in Engeland onthuld. De resultaten – gepubliceerd in het Journal of Headache and Pain – suggereren een verband tussen deze twee soorten pijn.

Afzonderlijke aandoeningen

De onderzoekers bekeken veertien studies met in totaal 460.195 deelnemers die minstens drie maanden last van hoofdpijn hebben of dagelijks rugpijn ervaren. Ze vonden een verband tussen beide aandoeningen. Naar schatting één op de honderd patiënten had last van zowel aanhoudende rugpijn als chronische hoofdpijn.

“Meestal worden rugpijn en hoofdpijn als afzonderlijke aandoeningen gezien en dus door verschillende specialisten behandelend. Maar de onderzoeksresultaten wekken de indruk, dat bij sommige mensen het probleem mogelijk eenzelfde oorzaak heeft,”

zegt Professor Martin Underwood.

Adviesprogramma’s

Volgens Underwood zou een gezamenlijke aanpak van chronische hoofdpijn en aanhoudende rugpijn gepast zijn.

“We zouden bijvoorbeeld ondersteunings- en adviesprogramma’s kunnen ontwikkelen die geschikt zijn voor deze groep patiënten. Daarnaast is er behoefte aan artsen die bij het behandelen van het ene probleem ook naar het andere vragen. Daar kan dan de behandeling op worden afgestemd. Er is nu meer onderzoek nodig om te begrijpen wat het onderliggende mechanisme is achter aanhoudende rugpijn en chronische hoofdpijn.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties