Ruzie met partner kan chronische gewrichtspijn verergeren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 mei 2018

Een ruzie met uw partner kan niet alleen uitmonden in gekwetste gevoelens, maar ook de symptomen van chronische aandoeningen verergeren. Dat blijkt uit een onderzoek, dat door het Center for Healthy Ageing in Pennsylvania is uitgevoerd. Oudere patiënten met artrose melden een toename van de pijn op het moment dat er spanningen waren met de echtgenoot.

chronische gewrichtspijn ruzie

“Deze bevindingen geven ons meer inzicht in hoe de sfeer in het huwelijk de gezondheid kan beïnvloeden,”

aldus één van de onderzoekers.

Harmonieus huwelijk

Het Center for Healthy Ageing wil aan de hand van deze studie meer leren over factoren die de symptomen van chronische ziekten kunnen verergeren. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond, dat een harmonieus huwelijk een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er is echter nooit gekeken naar de invloed van een goede of slechte relatie op mensen met een chronische ziekte.

Nieuwe spanningen

Aan dit onderzoek deden 145 ouderen met artrose in de knie mee. De onderzoekers ontdekten dat er meer gewrichtspijn werd ervaren op dagen dat er spanningen met de partner waren. Bovendien bleek, dat dit ook de volgende dag nog van invloed was op de relatie. Door de toegenomen pijn verkeerden ze in een slecht humeur, waardoor er nieuwe spanningen in het huwelijk optraden.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 19    Gemiddelde: 2.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties