Kan schimmel in rupsen artroseklachten verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 apr 2019

Een schimmel die wordt aangetroffen op rupsen blijkt over grote ontstekingsremmende eigenschappen te beschikken. Engelse wetenschappers hebben nu ontdekt dat het ook de klachten bij artrose kan verminderen. En zelfs de voortgang van de ziekte kan vertragen. Helpen rupsen in de toekomst om uw gewrichten gezond te houden?

schimmel rupsen artroseklachten
In de zoektocht naar een succesvolle behandeling van artrose zijn Engelse wetenschappers een nieuwe weg in geslagen. Op dit moment wordt serieus gekeken naar een schimmel die in rupsen leeft. Dit micro-organisme zou over sterke ontstekingsremmende eigenschappen beschikken.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De schimmel Cordyceps militaris leeft voornamelijk op rupsen en bevat cordycepin. Deze actieve stof wordt in sommige culturen in het Verre Oosten gebruikt als traditioneel medicijn. De Universiteit van Nottingham heeft al eerder aangetoond, dat cordycepin over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt. Nieuw onderzoek – gefinancierd door de Engelse reumastichting – laat nu zien dat cordycepin ook effectief zou kunnen zijn bij artrose.

Minder ontstekingseiwitten

Cordycepin – dat nu ook synthetisch kan worden nagemaakt – werkt anders dan de huidige generatie ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Het blokkeert ontstekingen door het polyadenylatie-proces te verminderen. Daardoor neemt de aanmaak van ontstekingseiwitten in de gewrichten drastisch af. In een dierenstudie werd aangetoond, dat orale toediening van cordycepin de pijn verminderde en de progressie van de ziekte vertraagde. Er is echter nog een lange weg te gaan, voordat er een van cordycepin afgeleid medicijn beschikbaar komt voor artrosepatiënten.

“Maar ons onderzoek is veelbelovend en we zijn erg enthousiast over de vooruitzichten,”

aldus één van de onderzoekers.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties