Schotse wetenschappers ontdekken lichaamseigen ontstekingsremmer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 mei 2016

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben ontdekt hoe een bepaald stofje helpt om ontstekingen in de gewrichten te verminderen. Het gaat om zogenaamde alpha defensins die worden geproduceerd door het immuunsysteem. Deze peptiden kunnen mogelijk ingezet worden bij nieuwe behandelingsmethoden bij reumatoïde artritis.

Zo zien alpha defensins eruit qua structuur

Zo zien alpha defensins eruit qua structuur

Alpha defensins

Alpha defensins maken deel uit van de eerste verdedigingslijn van het lichaam tegen infecties. Ze verhinderen dat bacteriën en andere ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen. In meerdere studies wordt gesuggereerd dat deze peptiden ook kunnen helpen om buitensporige ontstekingen te bestrijden. Het was alleen nog niet duidelijk hoe dit proces nu precies werkt.

Macrofagen

De Schotse onderzoekers hebben de werking van alpha defensins op ontstekingen onderzocht met menselijke cellen. Aangetoond werd dat deze stofjes worden vrijgegeven door immuuncellen op het moment dat ze afsterven. Deze alpha defensins worden opgenomen door macrofagen. Ze verhinderen dat deze immuuncellen ontstekingsbevorderende cytokines gaan produceren.

Minder weefselschade

De onderzoekers denken dat hun bevindingen kunnen leiden tot een nieuwe behandeling van reumatoïde artritis. Deze stofjes moeten ernstige ontstekingsprocessen in de gewrichten én schade aan gezonde weefsels beperken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties