Behandeling slaapproblemen vermindert lage rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 mrt 2019

Meer dan 540 miljoen mensen op deze aardbol hebben last van chronische lage rugklachten. Meer dan de helft wordt door de pijn van de nachtrust beroofd. Uit een Australisch onderzoek blijkt, dat 33 procent meer slaap leidt tot 14 procent minder rugpijn.

Slaap lage rugklachten
Naar schatting hebben wereldwijd 540 miljoen mensen last van chronische lage rugpijn. Meer dan de helft ervaart ook slapeloosheid. Een nieuw onderzoek van de universiteit van Sydney toont aan, dat het behandelen van slapeloosheid kan leiden tot minder pijn in de rug.

Tweerichtingsrelatie

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 24 klinische studies naar slaapstoornissen bij meer dan 1150 mensen met chronische lage rugpijn. Door cognitieve gedragstherapie of medicatie verbeterde de slaap met 33 procent en nam de pijn met 14 procent af.

“Dit bewijst dat er een tweerichtingsrelatie bestaat tussen slaap en pijn. Een slechte nachtrust kan leiden tot meer pijn. En meer pijn kan leiden tot een slechte nachtrust,”

zegt de Australische senioronderzoeker Dr. Milena Simic.

“Dat betekent dat zorgprofessionals die rugpijn behandelen ook moeten screenen op slapeloosheid.”

Verbetering bij 30 procent meer slaap

Uit de studie blijkt, dat een verbetering bij 30 procent van de slaap al kan leiden tot minder lage rugklachten. Dit is niet de eerste keer dat gebrek aan slaap in verband wordt gebracht met gezondheidsproblemen. Een recente studie toonde aan dat minder dan 6 uur nachtrust het risico op hart- en vaatziekten zou vergroten.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties