Soja kan de botsterkte van vrouwen verhogen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 aug 2018

Na de overgang neemt het risico van osteoporose of botontkalking bij vrouwen heel serieus toe. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het consumeren van meer sojaproducten de botsterkte kan verbeteren. Uit rattenstudies bleek, dat dit effect zowel voor als na de overgang aanwezig is.

Soja verhoogt botsterkte vrouw

Soja en botsterkte

Osteoporose is een ernstig probleem voor vrouwen die de overgang zijn gepasseerd. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Missouri hebben nu ontdekt dat soja-eiwit de negatieve effecten op de botsterkte tegen kan gaan. Ze hebben sterke aanwijzing dat dit ook geldt voor vrouwen die deze fase in hun leven nog niet bereikt hebben.

Tofu en sojamelk

De bevindingen suggereren dat alle vrouwen die regelmatig sojaproducten – zoals tofu of sojamelk – consumeren een verbeterde botsterkte tegemoet kunnen zien. Dat bewijs is in ieder geval geleverd in studies met ratten die op een dieet met soja of mais werden gezet. Bij ongeveer de helft van de proefdieren werden de eierstokken verwijderd om de effecten van de overgang na te bootsen.

Regelmatig soja

De onderzoekers ontdekten dat de botten van ratten die soja kregen sterker waren dan de knaagdieren uit de maisgroep. Dat gold zowel voor ratten met of zonder eierstokken. Dit zou aantonen, dat vrouwen zowel voor als na de overgang de botsterkte kunnen verbeteren door meer soja aan hun dieet toe te voegen.

“Dat hoeft helemaal niet zoveel te zijn,”

aldus Pamela Hinton, hoogleraar Voeding en Inspanningsfysiologie.

“Niet meer dan de hoeveelheid die wordt aangetroffen in Aziatische diëten. Regelmatig vlees te vervangen door tofu of zuivelproducten door sojamelk is voldoende om de botten sterker te maken én te houden.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.