Deze spier is cruciaal om heupklachten te verlichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 nov 2022

De pijn en stijfheid bij heupartrose verminderen? “Train uw bilspieren,” is het advies van een Australische universitair docent fysiotherapie. Het is volgens haar aangetoond dat patiënten met sterk bilspieren sneller lopen en langere afstanden kunnen afleggen.

Na de knie wordt het gewricht van de heup het meest getroffen door artrose. Er is een spier die een belangrijke bijdrage levert aan het verlichten van de pijn en stijfheid bij deze aandoening. En dat is de bilspier. Een afname van de spieromvang op deze locatie wordt niet alleen geassocieerd met heupartrose, maar ook met pijn in de onderrug.
“Het is aangetoond dat sterke bilspieren de pijn en stijfheid verminderen bij mensen met heupartrose. Ze lopen sneller, kunnen langere afstanden afleggen en lopen gemakkelijker de trap op en af dan patiënten met zwakke bilspieren,” zegt Charlotte Ganderton die als docent fysiotherapie is verbonden een de Swinburne University of Technology in Australië. “Bilspieren houden uw lichaam omhoog en beschermen het heupgewricht.”

Bilspieren werken samen met hersenen

De bilspieren zijn een groep van drie spieren met elk een unieke structuur en functie.
De diepste en kleinste spier wordt de gluteus minimus genoemd en bevindt zich heel dicht bij het heupgewricht. De gluteus medius is relatief groot en bedekt het hele buitenoppervlak van het bekken. De gluteus maximus is de grootste van de drie bilspieren en overlapt zowel de gluteus medius als de minimus.
“De bilspieren werken samen met uw hersenen om veel kracht te genereren om uw lichaam omhoog te houden, terwijl de zwaartekracht het naar beneden probeert te trekken. Tegelijkertijd beschermen deze spieren het heupgewricht tegen schokken die op lange termijn het kraakbeen kunnen beschadigen,” zegt Ganderton.

Sterke bilspieren houden u op de been

Uiteindelijk zal volgens Charlotte Ganderton een betere functie van de bilspieren nuttig zijn om heupklachten te voorkomen of te verminderen. “Dat wil niet zeggen dat door het doen van bilspieroefeningen alle symptomen van heupartrose automatisch zullen verdwijnen. Dat hangt sterk van de persoon en de situatie af. Maar het hebben van sterke bilspieren is over het algemeen erg belangrijk voor de stabiliteit en functie van de heupgewrichten. Sterke bilspieren zullen u op de been houden.”

Hier vindt u een video met enkele eenvoudige oefeningen voor sterke bilspieren.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.