Stappenteller zorgt voor minder vermoeidheid bij patiënten met Reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 aug 2017

Mensen met reumatoïde artritis die een stappenteller gebruiken, zijn actiever en voelen zich minder vermoeid. Dat is de uitkomst van een kleine studie die door de Universiteit van Californië is uitgevoerd. De stappenteller heeft zelfs al een positief effect als er niet gestreefd wordt naar een bepaald aantal stappen per dag.

Bewegingsadviezen

De onderzoekers selecteerden voor deze studie 96 patiënten met reumatoïde artritis. Een deel daarvan kreeg een stappenteller met de opdracht om dagelijks een bepaalde hoeveelheid stappen te maken. Andere deelnemers ontvingen ook zo’n tracker, maar dan zonder bewegingsdoel. De rest van de personen kreeg alleen een brochure met bewegingsadviezen of het advies om actiever te worden. Na 21 weken werden de resultaten geëvalueerd.

Stappendoel

De deelnemers met de stappenteller waren meer gaan wandelen. Bij mensen zonder stappendoel was dit 1.441 extra stappen per dag en bij mensen mét een stappendoel 1.656 extra stappen per dag. De reumapatiënten die niet zo’n apparaat hadden ontvangen, maakten gemiddeld 747 stappen minder per dag. De proefpersonen uit de stappentellergroep meldden een afname van de vermoeidheid door de extra inspanning.

Bron

De samenvatting van het (Engelstalige) bronartikel is online in te zien.
Het volledige bronartikel is op te vragen bij de redactie. Vermeld daarbij dat het gaat om het artikel over de stappenteller.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 13   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties