Studie naar ‘druipende’ botten is ook hoopvol voor osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 mei 2019

Slechts 400 mensen op deze aardbol hebben last van botten die druipen als kaarsvet. Amerikaanse onderzoekers proberen nu de oorzaak van deze zeldzame en mysterieuze aandoening te achterhalen. Daarmee hopen ze ook meer informatie te verzamelen om osteoporose beter te kunnen behandelen.


Wereldwijd hebben slechts 400 mensen last van melorheostose. Dit is een zeldzame botaandoening die botten laat ‘druppelen’ als kaarsvet. Dankzij nieuw onderzoek is deze ziekte net iets minder mysterieus geworden. Bovendien wordt er in deze studie veel informatie verzameld over een normale botontwikkeling. Dit kan ook worden gebruikt voor algemene botaandoeningen, zoals osteoporose.

Overactief eiwit

Op röntgenfoto’s is melorheostose duidelijk te zien. En dat is overmatige botgroei die lijkt op druipend kaarsvet. In een recent rapport geven de onderzoekers van het National Institutes of Health in Amerika een mogelijke oorzaak van deze zeer sporadisch voorkomende botaandoening. Ze bestudeerden 15 patiënten om de genetische basis van deze ziekte te ontdekken. In de botten die aangetast zijn door melorheostose bleek een eiwit overactief te zijn. Dit veroorzaakt de overmatige aangroei van botweefsel.

Tienduizenden botbreuken

Het beter begrijpen van deze zeldzame botaandoening kan ook leiden tot een betere behandeling of zelfs genezing van botontkalking. Osteoporose is een veel voorkomende botaandoening. Als gevolg daarvan breken tienduizend Nederlanders jaarlijks een heup, pols of ruggenwervel.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties