Subsidie voor onderzoek syndroom van Sjögren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 dec 2018

Kunnen beschadigde speekselklieren van patiënten met het syndroom van Sjögren binnen een paar jaar hersteld worden? Het Universitair Medisch Centrum Groningen denkt dit met stamcellen voor elkaar te kunnen krijgen. De komende vijf jaar krijgen de onderzoekers 400.000 euro subsidie om deze baanbrekende behandeling te ontwikkelen.

Syndroom Sjögren behandeling
Het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangt de komende vijf jaar 400.000 euro subsidie voor onderzoek naar het syndroom van Sjögren. Dit is een vorm van ontstekingsreuma, waarbij de speeksel- en traanklieren beschadigd raken. Het geld wordt beschikbaar gesteld door ReumaNederland.

Stamcellen

Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet in de behandeling van het syndroom van Sjögren. Maar er kan nog steeds niet voorkomen worden, dat de ontstekingen de speeksel- en traanklieren kapot maken. Een onderzoeksgroep van UMCG ontwikkelt momenteel een behandeling met stamcellen om de functie van de speekselspieren te herstellen. Inmiddels hebben de onderzoekers al kunnen vaststellen welke stamcellen deze aandoening sterk kunnen verminderen.

Baanbrekend

In het nu lopende onderzoek wordt gekeken of het herstelvermogen ondersteund kan worden door extra speekselklierstamcellen aan te maken en deze terug te geven aan de patiënt. De onderzoeksgroep hoopt met deze baanbrekende ontdekking de komende jaren een doorbraak te forceren in de behandeling van patiënten met het syndroom van Sjögren.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 15    Gemiddelde: 2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties