Kunnen suikerketens op cellen de botgroei bevorderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 mrt 2018

Wetenschappers van de Universiteit van York in Engeland hebben aangetoond dat suikerketens op het oppervlak van cellen de botgroei kunnen bevorderen. Dit kan een grote doorbraak betekenen in de toekomstige behandeling van osteoporose. Bij deze aandoening worden de botten dunner en brozer, waardoor ze gemakkelijker breken.

Kan suiker botgroei bij osteoporose bevorderen?

Botvormende stamcellen

Suikerketens bedekken alle cellen van het lichaam en functioneren op verschillende manieren, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem en het definiëren van bloedgroepen. Twee onderzoekers (een gespecialiseerd in botvorming en de ander onderzoekt celsuikers) combineerden hun expertise in deze studie. Ze behandelden botvormende stamcellen met algemeen gebruikte laboratoriumchemicaliën – kifunensine – om te zien wat er zou gebeuren. Het is bekend dat deze chemische stof de structuur van suikerketens verandert. Na een paar dagen bleken de botvormingsprocessen in de stamcellen te zijn verbeterd.

Spannende stap

“Momenteel zijn de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van osteoporose gericht op het voorkomen van verder botverlies. Dit met de bedoeling om de progressie van de ziekte te stoppen. Er zijn echter nog geen medicijnen die de botsterkte daadwerkelijk kunnen herstellen,”

aldus Professor Paul Genever van de Universiteit van York.

“Dit is een spannende stap voorwaarts om te begrijpen hoe deze suikerketens de botgroei kunnen bevorderen. Maar we moeten eerst nog begrijpen hoe dit mechanisme werkt en zien wat er gebeurt met de botcellen als de behandeling op mensen wordt toegepast.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.