Synthetisch gewrichtssmeer voorkomt straks knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 jul 2019

Een verminderde aanmaak van gewrichtssmeer kan leiden tot artrose. Amerikaanse bio-ingenieurs hebben nu een synthetische variant ontwikkeld die het kraakbeen beschermt tegen in het bijzonder knie-artrose. Deze nieuwe behandeling wordt nu eerst uitgebreid getest bij honden.


Een nieuwe behandeling voor artrose wordt momenteel klinisch onderzocht bij honden. Het gaat om een synthetisch gewrichtssmeer dat zich bindt aan het oppervlak van kraakbeen. Daardoor wordt slijtage van dit beschermende weefsel tussen de gewrichten voorkomen.

Lubricin

Deze nieuwe behandeling is ontwikkeld door biochemische ingenieurs van de Cornell Universiteit in New York. In deze studie richten de onderzoekers zich op het lichaamseigen smeermiddel Lubricin. De productie neemt af na een letsel aan het kniegewricht. Daardoor ontstaat er meer contact tussen het kraakbeen en de gewrichten en dit leidt uiteindelijk tot artrose.

Effectiviteitsstudie

De kunstmatige Lubricin is goedkoop en gemakkelijk te produceren. Zodra de effectiviteitsstudie bij honden met artrose is afgerond, zal deze behandeling eerst voor dieren op de markt komen. Daarna zal het middel beschikbaar gemaakt worden voor mensen met knie-artrose.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.