Tennissen beschermt bewegingsapparaat

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 mei 2020

Uw botten, spieren en gewrichten in een prima conditie houden? Dan is de tennisbaan de meest geschikte plek voor u. Mensen die regelmatig een balletje slaan, blijken over een gezonder bewegingsapparaat te beschikken dan sportschoolbezoekers.


Volgens een baanbrekende studie kunt u beter naar de tennisbaan dan naar de sportschool gaan. Dit is een betere plek om spier- en botproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Vooral 50-plussers kunnen met een tennisracket op eenvoudige wijze de gezondheid van het bewegingsapparaat verbeteren. Deze studie is uitgevoerd door Dr. Matthew Jackson, die als sport- en bewegingswetenschapper is verbonden aan de Liverpool Hope University.

Musculoskeletale gezondheid

Jackson vergeleek twee gezonde groepen met een sportieve inslag. De ene groep sloeg regelmatig een balletje. De andere deelnemers gingen 150 minuten per week naar de sportschool of gingen hardlopen of fietsen. Volgens de onderzoeker genoten de tennisspelers een aanzienlijk betere musculoskeletale gezondheid in vergelijking met de andere groep. Aan deze studie deden 43 tennissers en 47 sporters mee in de leeftijd van 18 tot 65 jaar.

Cardiovasculaire fitheid

De ‘musculoskeletale functie’ werd gemeten door middel van een reeks tests die de lichaamssamenstelling, de sterkte van het bovenlichaam, de sterkte van het onderlichaam en spiervermoeidheid analyseerden. Bovendien werd het uithoudingsvermogen en de cardiovasculaire fitheid gemeten. Op al deze punten scoorden de tennisspelers beter dan bij de andere deelnemers die nooit een racket hadden vastgehouden. Dr. Jackson zegt dat tennis iets unieks heeft, waardoor het zo veel voordeel oplevert voor het bewegingsapparaat.
“Tennis is geweldig als een allround sport. Het richt zich op het cardiovasculaire systeem, maar verbetert ook de spiermassa en de botmineraaldichtheid. Daardoor beschermt tennis onder andere tegen artrose en osteoporose.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties