Drie tips om soepel te blijven met water

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 aug 2016

Water is niet alleen een goede dorstlesser. Het is ook een bron van gezondheid voor uw gewrichten. Een paar glazen water, een warm bad of een bezoek aan het zwembad helpen om uw gewrichten en spieren soepel te houden. Aan de hand van deze tips leert u hoe u water kunt inzetten om ook uw bewegingsapparaat in een prima conditie te houden.

Drinken

Water is een belangrijk component van je bewegingsapparaat. Zo bestaan uw botten en gewrichten voor 10 tot 15 procent uit water. Uw kraakbeenderen bevatten maar liefst 70 tot 85 procent water, waardoor ze goed in staat zijn om schokken te absorberen. Uiteraard is water ook een essentieel bestanddeel van het gewrichtsvloeistof. Deze substantie zorgt er voor dat uw gewrichten goed gemeerd blijven en dat kraakbeenderen voorzien kunnen worden van voedingsstoffen.
Veel water – anderhalve tot twee liter per dag – drinken is dus een goede methode om uw gewrichten te verzorgen. Zet een literfles met water ergens neer waar uw oog er vaak op valt. Neem u voor, dat die fles rond een uur of drie in de middag leeg moet zijn. Vul de fles opnieuw, zodat u een watervoorraad hebt voor de rest van de middag en avond.

Baden

tips soepel blijven waterBaden als gezondheidskuur is al zo oud als de weg naar Rome. De Romeinen waren al bekend met het feit, dat een warmwaterbad een heilzame invloed heeft bij alledaagse ongemakken. Dus doe wat met deze oude wijsheid en tover uw badkamer een paar keer per week eens om in uw eigen kuuroord. Een warm bad is namelijk ontspannend voor uw gewrichten en spieren. Wilt u uzelf extra verwennen, voeg dan de geurige olie van lavendel, rozemarijn of jeneverbes toe. Deze kruiden houden uw gewrichten soepel. Dit geldt overigens ook voor de combinatie van klei en zwavel die als kant-en-klaar badproduct bij de drogist te koop is. De ideale badtijd is minimaal 15 en maximaal 30 minuten.

Zwemmen

Bewegen is belangrijk om uw gewrichten soepel te houden. Heel intensief hoeft dat niet. Een half uur rustig wandelen of fietsen per dag is al een goede manier om uw bewegingsapparaat in conditie te houden. Probeer ook eens twee tot drie keer per week een frisse duik in het water van het plaatselijke zwembad te nemen. Als u zwemt, dan gebruikt u namelijk vrijwel alle gewrichten en spieren van uw lichaam. Met als groot voordeel, dat uw lichaam in water tien keer minder weegt, waardoor de belasting veel geringer is. De weerstand van het water is bovendien goed voor de ontwikkeling van uw spieren.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties