Zo houdt water uw gewrichten soepel bij artrose

Wist u dat 65 tot 80 procent van uw kraakbeen uit water bestaat?

Water is niet alleen een goede dorstlesser, maar ook een bron voor uw gezondheid. Een vochttekort kan onder andere leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, verstopping en slaperigheid. Maar het kan ook zorgen voor meer gewrichtspijn bij artrose. Als u gedurende de dag onvoldoende drinkt, heeft dat een negatief effect op uw gewrichten. De vloeistof dat uw kraakbeen beschermt kan verminderen, waardoor de gewrichtsklachten kunnen toenemen.

Hydratie houdt gewrichten gezond

“Er is op dit moment nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat artrosepatiënten meer water moeten drinken. Maar in mijn opinie is zorgen voor voldoende hydratatie belangrijk voor de gezondheid van de gewrichten,” zegt de Amerikaanse klinisch reumatoloog Magdalena Cadet. “Water is een essentieel bestanddeel van synovia. Dit is een dunne laag vloeistof die uw gewrichten dempt en van voeding voorziet. Bovendien vermindert synovia de wrijving wanneer de gewrichten tijdens het bewegen over elkaar glijden. Als u onvoldoende drinkt, dan heeft uw lichaam moeite om synovia aan te maken. Met als gevolg: meer wrijving, pijn en slijtage.”

Uitgedroogde spons

Water is ook cruciaal voor het behoud van gezond kraakbeen. Maar liefst 65 tot 80 procent van kraakbeen bestaat uit water.
“Als we voldoende water drinken, stimuleren we niet alleen de productie van gewrichtsvloeistof. Dit helpt ook bij de regeneratie van het nog aanwezige kraakbeen en de smering van dit weefsel. Dit draagt allemaal bij aan het verminderen van ontstekingen in de gewrichten,” zegt Cadet. “Vergelijk kraakbeen maar eens met een spons. Als die genoeg water heeft, is deze zacht. De spons wordt echter hard en stijf als die uitdroogt. Het is duidelijk wat er gebeurt als dit ook met uw kraakbeen het geval is. Er ontstaat meer wrijving tijdens het bewegen en dat kan leiden tot slijtage en pijnlijke ontstekingen.”

Maak water minder saai

Veel water – anderhalve tot twee liter per dag – drinken is dus een goede methode om uw gewrichten te verzorgen. Zet een literfles met water ergens neer waar uw oog er vaak op valt. Stel herinneringen op uw telefoon in dat het tijd is om te drinken. Bijvoorbeeld elk uur. Toegeven: water kan op den duur saai worden. Breng het daarom op smaak met een schijfje citroen, munt of komkommer. U kunt echter nog meer met water om uw gewrichten soepel te houden, zoals baden en zwemmen. Lees hieronder meer.

Baden met lavendel

Baden als gezondheidskuur is al zo oud als de weg naar Rome. De Romeinen waren al bekend met het feit, dat een warmwaterbad een heilzame invloed heeft bij alledaagse ongemakken. Dus doe wat met deze oude wijsheid en tover uw badkamer een paar keer per week eens om in uw eigen kuuroord. Een warm bad is namelijk ontspannend voor uw gewrichten en spieren. Wilt u uzelf extra verwennen, voeg dan de geurige olie van lavendel, rozemarijn of jeneverbes toe. Deze kruiden houden uw gewrichten soepel. Dit geldt overigens ook voor de combinatie van klei en zwavel die als kant-en-klaar badproduct bij de drogist te koop is. De ideale badtijd is minimaal 15 en maximaal 30 minuten.

Sterkere spieren met zwemmen

Bewegen is belangrijk om uw gewrichten soepel te houden. Heel intensief hoeft dat niet. Een half uur rustig wandelen of fietsen per dag is al een goede manier om uw bewegingsapparaat in conditie te houden. Probeer ook eens twee tot drie keer per week een duik in het water van het plaatselijke zwembad te nemen. Als u zwemt, dan gebruikt u namelijk vrijwel alle gewrichten en spieren van uw lichaam. Met als groot voordeel, dat uw lichaam in water tien keer minder weegt, waardoor de belasting veel geringer is. De weerstand van het water is bovendien goed voor de ontwikkeling van uw spieren. In de meeste zwembaden wordt reumazwemmen georganiseerd. Dan kunt u lekker bewegen in zwemwater met een aangename temperatuur.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen