Bij toeval nieuwe reumabehandeling ontdekt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 mrt 2019

Toeval bestaat niet. Of toch wel? Amerikaanse onderzoekers deden recent een verrassende ontdekking die misschien wel tot een nieuwe reumabehandeling zou kunnen leiden. Het verwijderen van een specifiek gen bij muizen gaf namelijk een verrassend resultaat.

Nieuwe behandeling reuma ontdekt
Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben tot hun verbazing een mogelijke verklaring gevonden van de opflakkerende ontstekingen bij reumatoïde artritis. Nadat bij muizen een specifiek gen – ELMO1 – was verwijderd, namen de symptomen af. Heel verassend, omdat de onderzoekers er eigenlijk vanuit gingen dat het verlies van dit gen zou moeten uitmonden in meer ontstekingen.

Eerste verdedigingslinie

“Dit effect was een complete verrassing voor ons,”

zegt hoofdonderzoeker Ravinchandran.

“Ik ben dol op dit soort resultaten. Ze leren ons dat we het probleem niet helemaal goed hebben begrepen, toen we het begonnen te onderzoeken. Normaal gesproken is ELMO1 goed voor ons via hun functie in witte bloedcellen, die de eerste verdedigingslinie vormen tegen infecties. Maar als ze te lang in de gewrichten blijven rondhangen, maken ze ontstekingshaarden aan die schadelijk zijn voor de weefsels.”

Nieuwe medicijnen

Tot nu toe was het geen optie om het effect van genen – zoals ELMO1 – bij mensen te blokkeren. Dergelijke genen kunnen immers meer functies in het menselijk lichaam vervullen. Maar volgens Ravinchandran werkt ELMO1 alleen samen met witte bloedcellen en dus niet met andere cellen die hij getest heeft. Bij laboratoriummuizen behaalde hij goede resultaten. Door het blokkeren van het ELMO1 gen, namen de ontstekingen af zonder dat er ergens anders in het lichaam problemen ontstonden. Ravinchandran probeert nu medicijnen te ontwikkelen die de functie van ELMO1 bij patiënten met reumatoïde artritis kunnen afremmen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties