Universiteit van Maastricht start groot onderzoeksproject preventie en behandeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 jun 2017

Het Maastricht UMC+ gaat de komende vijf jaar intensief onderzoek doen naar de preventie en behandeling van artrose. Dit project wordt gefinancierd door het Reumafonds en de Stichting de Wijerhorst. Er is in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Geen behandeling

onderzoek bewegen zonder pijn lodewijk van rhijnIn Nederland hebben bijna anderhalf miljoen mensen last van artrose. Deze aandoening is nog niet te behandelen. De enige opties zijn pijnbestrijding en gewrichtsvervanging. Een prothese is echter maar een tijdelijke oplossing, omdat deze na gemiddeld 10 tot 12 jaar weer vervangen moet worden. De onderzoekers uit Limburg gaan nu zoeken naar mogelijkheden om artrose op celniveau aan te pakken.

Kraakbeenherstellend stofje

In een laboratorium heeft het onderzoeksteam al ontdekt hoe het verlies van kraakbeen kan worden voorkomen.

“We kunnen nu dus een echte stap maken om artrose effectief te behandelen,”

aldus orthopedisch chirurg prof. dr. Lodewijk van Rhijn.

Het gaat om een stofje dat slijtage aan het kraakbeen afremt en mogelijk zelfs het slechte kraakbeen weer kan herstellen. Dit stofje is bovendien zeer goedkoop te maken. In de bronnen die wij geraadpleegd hebben, wordt de naam van het stofje (nog) niet genoemd. Wanneer er nieuws over te melden is, dan doen we dat zeker!

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.