Moet ik me laten vaccineren met een reumatische aandoening?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 mei 2021

Binnenkort valt er ook een oproep voor een COVID-19 vaccinatie bij u de bus, of u heeft de oproep al ontvangen. De grote vraag is of het verstandig is om u te laten inenten met een reumatische aandoening. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie is dit veilig. Ook bij het gebruik van afweer-onderdrukkende medicijnen.


Heeft u een reumatische aandoening en een oproep ontvangen voor een COVID-19 vaccinatie? De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie adviseert om de prik ook écht te gaan halen. Tot nu toe zijn de door de EMA goedgekeurde coronavaccins veilig gebleken. De overheid bepaalt wanneer u aan de beurt bent. Na ontvangst van een oproep kunt u – afhankelijk van de instructies in de brief – een afspraak maken met de huisarts, ziekenhuis of een priklocatie van de GGD in uw omgeving.

Meer klachten of bijwerkingen?

Veel mensen vragen zich af of de reumatische klachten kunnen toenemen na een prik met een coronavaccin. Volgens de beroepsvereniging van reumatologen is dit niet te verwachten. Maar als u plotseling wel meer klachten ervaart, dan wordt aangeraden om snel contact op te nemen met de reumatoloog of huisarts. Dit geldt ook als u toch bijwerkingen na de prik krijgt. Normaal gesproken zijn deze vergelijkbaar met die van de meeste andere vaccins, zoals de griepprik.

Afweeronderdrukkende medicijnen

De vaccins die op dit moment in Nederland worden gebruikt bevatten geen levend virus. Reumapatiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, reageren in de meeste gevallen goed op dergelijke vaccins. Net als de jaarlijkse griepprik, die ook tot de categorie niet-levende vaccins behoort. Dat betekent dat u niet geïnfecteerd wordt met het coronavirus en dat er niets wordt gedaan met uw genetische code. Bent u al besmet geweest met het COVID-19 virus? Ook dan is het verstandig om na de oproep een prik te gaan halen. Dit geeft waarschijnlijk extra bescherming tegen een nieuwe infectie met het coronavirus.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.