Is er een verband tussen slaapapneu en gewrichtspijn tijdens overgang?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 apr 2022

Ervaart u vermoeidheid en gewrichtspijn tijdens de overgang? Dan is het heel goed mogelijk dat u last heeft van slaapapneu. Hoe vaker uw ademhaling ’s nachts wordt onderbroken, hoe meer de gewrichtsklachten kunnen toenemen. Bovendien neemt het risico op hart- en vaatziekten sterk toe.


De overgang gaat gepaard met verschillende gezondheidsproblemen. Zo kunnen vrouwen ook meer last krijgen van zowel slaapapneu als gewrichtspijn. Een nieuwe studie suggereert dat beide ongemakken verband met elkaar houden. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift Menopause van The North American Menopause Society (NAMS).

Onderbroken ademhaling

Slaapapneu komt bij postmenopauzale vrouwen 4,5 keer vaker voor dan bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. Er wordt vermoed dat dit kan worden veroorzaakt door de afname van vrouwelijke geslachtshormonen, waaronder oestrogeen. Aangetoond is immers, dat hormoontherapie bijdraagt aan een vermindering van deze aandoening waarbij de ademhaling ’s nachts frequent wordt onderbroken. Een ander probleem dat zich tijdens de overgang voordoet is gewrichtspijn. Ook dit houdt verband met een verminderde aanmaak van oestrogeen.

Uitgebreid slaaponderzoek

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om alles in het werk te stellen om slaapapneu te verminderen. Deze aandoening is immers een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De resultaten van deze studie suggereren een sterke relatie tussen slaapapneu en gewrichtsklachten. Hoe vaker de ademhaling ’s nachts wordt onderbroken, hoe meer pijn vrouwen ervaren. De onderzoekers adviseren een uitgebreid slaaponderzoek bij vrouwen die last hebben van gewrichtsklachten én oververmoeidheid. Dit om slaapapneu te kunnen opsporen tijdens de overgang. U kunt daarvoor een doorverwijzing vragen naar de KNO-arts.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.