Bestrijden overgewicht in basispakket zorgverzekering

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 aug 2018

Door het bestrijden van overgewicht neemt het risico op artrose en hart- en vaatziekten af. Maar succesvol afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vanaf volgend jaar wordt dit vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Dan kunt u via uw huisarts een beroep doen op gecombineerde leefstijl interventie.

Begeleiding overgewicht zorgverzekering

Overgewicht en zorgverzekering

Overgewicht is een grote risicofactor voor onder andere artrose en hart- en vaatziekten. Vanaf volgend jaar kunnen huisartsen zwaarlijvige patiënten doorsturen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Deze vorm van preventieve gezondheidszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid hoopt dat dankzij deze maatregel minder beroep wordt gedaan op andere vormen van zorg.

Gedragsverandering

GLI is gericht op het verminderen van overgewicht onder deskundige begeleiding. Minder eten, meer bewegen en psychologische ondersteuning zijn daarbij de belangrijkste speerpunten. Het doel is om te werken aan gedragsverandering, zodat de gezondheid van de deelnemers verbetert. Volgens Minister Bruins voor Medische Zorg is het vergoeden van gecombineerde leefstijl interventie daarom een belangrijke stap. Hij verwacht dat daardoor mensen minder gebruik gaan maken van duurdere vormen van zorg. Daarmee is niet alleen de patiënt, maar ook de premiebetaler gebaat.

Concrete bijdrage

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is enthousiast over deze nieuwe maatregel. Deze draagt concreet bij aan het streven van het kabinet naar een langer leven in goede gezondheid voor alle inwoners van ons land.

“Wie gezonder wil gaan leven, kan straks gewoon via de huisarts een professionele begeleiding krijgen. Daardoor kunnen mensen vervolgens weer beter én langer meedoen in onze samenleving.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties