Dit vergroot uw kans op knievervanging

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 okt 2022

Al een beetje overgewicht kan de noodzaak van een knievervanging vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek van een Australische universiteit. In de studie wordt dan ook gepleit om te streven naar een gezond gewicht om artrose te voorkomen of de symptomen te verminderen. Dit is volgens de onderzoekers een beter haalbaar doel dan gewichtsverlies.

Knievervanging

Al een relatief kleine gewichtstoename kan de noodzaak van een totale knievervanging aanzienlijk vergroten. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in oktober 2022 is gepresenteerd op het International Congress on Obesity in Melbourne. Vrouwen hebben 34 maal en mannen 25 maal meer kans op zo’n ingrijpende operatie bij een gewichtstoename van vijf kilo.

Beter haalbaar doel

“Gewichtsverlies is een belangrijke richtlijn om de symptomen van knieartrose te beheersen. Het kan de pijn en de schadelijke gewrichtsontstekingen verminderen, omdat de belasting op het kniegewricht afneemt. Deze maatregel wordt echter niet aan gezonde mensen aanbevolen om deze pijnlijke gewrichtsaandoening te voorkomen,” zegt professor Anita Wluka van de Monash University in Australië die het onderzoek heeft geleid. Haar advies is dan ook om – artrose of niet – altijd te streven naar het behoud van een gezond lichaamsgewicht. “Er is bewijs dat het voorkomen van gewichtstoename een gemakkelijker en beter haalbaar doel is dan gewichtsverlies.”

Meer schade kraakbeen

Wluka onderzocht hoe gewichtstoename verband houdt met symptomen en progressie van artrose. Samen met haar team analyseerden ze twintig eerdere onderzoeken met honderdduizenden deelnemers. Algehele gewichtstoename bleek een significant nadelig effect te hebben op pijn, stijfheid, mobiliteit en kwaliteit van leven. Ook versnelde overgewicht de schade aan kraakbeen en bot in de knie.
“Gewichtstoename verhoogt dus de kans op een totale knievervanging,” is haar conclusie.

Betere begeleiding

Wluka: “Het voorkomen van knieartrose en het vertragen van de progressie van deze gewrichtsaandoening vermindert de noodzaak van operaties. Daarbij moet niet alleen de nadruk liggen op gewichtsverlies, maar vooral op het voorkomen daarvan. Voor ouderen is het vaak problematisch om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Deze groep – met of zonder artrose – zou dan ook een betere begeleiding moet krijgen om een gezond lichaamsgewicht te behouden of te verkrijgen.”

Lees nu hoe u gewichtstoename bij artrose voorkomt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.