Verhoogd risico op Reumatoïde artritis bij bepaalde beroepen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 aug 2017

Uit een Zweeds onderzoek blijkt, dat er een verhoogd risico op Reumatoïde artritis is bij bepaalde beroepen. Het gaat o.a. om elektriciens, metselaars en verpleegkundigen. Chemische stoffen op de werkvloer worden als de grote boosdoener aangewezen.

Deze beroepsgroepen zijn extra gevoelig voor ontwikkelen van Reumatoïde artritis

Elektriciens, metselaars en verpleegkundigen hebben meer kans op Reumatoïde artritis dan mensen in andere beroepen. Dat is de uitkomst van een studie die is uitgevoerd door het Karolinska Institutet in Zweden. Als grote boosdoener wordt de aanwezigheid van chemische stoffen op de werkplek aangewezen. De grootste vervuilers op de werkvloer zijn o.a. silica, asbest, oplosmiddelen en uitlaatgassen. Daardoor hebben werknemers in de bouw, zorg en industrie meer kans op het ontwikkelen van deze chronische gewrichtsziekte dan mensen die op kantoor werken.

Verhoogd risico op Reumatoïde artritis bij bepaalde beroepen


Mannen die werkzaam zijn in de industrie hebben volgens het onderzoek een tweevoudig verhoogd risico op Reumatoïde artritis. Bij metselaars en betonwerkers is de kans drie keer zo groot om deze chronische ziekte op te lopen. Bij verpleegkundigen werd een licht verhoogd risico geconstateerd. Ook roken, alcoholgebruik en overgewicht zijn factoren die samenhangen met Reumatoïde artritis.

Beleidsmakers

Volgens de onderzoekers moeten deze risicofactoren onder de aandacht worden gebracht bij werknemers, werkgevers en beleidsmakers. Door het elimineren van deze chemische stoffen op de werkvloer kan Reumatoïde artritis voorkomen worden.

Bron

Het rapport (Engels) is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 13   Gemiddelde:  4.4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties