Vetrijk dieet verhoogt kraakbeenherstel bij muizen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 aug 2016

vet voeding artroseObesitas is een bekende risicofactor voor artrose. Toch kan vet een bijdrage leveren aan het herstel van beschadigd kraakbeen. Althans bij muizen. Dat stelt Dr. Gerjo van Osch in het medisch tijdschrift Journal of Orthopedic Research.

Mechanisme onduidelijk

In een recente studie naar kraakbeenherstel werd gekeken naar de invloed van een vetrijk dieet en een verhoogd lichaamsgewicht bij muizen. Het resultaat was, dat het beschadigd kraakbeen weer werd gerepareerd. Volgens de onderzoeker houdt het effect van een vetrijk dieet op het herstel van kraakbeen verband met inflammatoire en metabolische veranderingen. Maar het exacte mechanisme is nog volstrekt onduidelijk.

Vervolgonderzoek

Dr. Gerio van Osch wil nu proberen op te helderen of dit fenomeen alleen bij muizen voorkomt of ook bij andere dieren én… mensen. Dit vervolgonderzoek kan nog jaren duren. Aan mensen met artrose wordt dus niet geadviseerd om nu al vetrijke voedingsmiddelen te gaan eten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.