Vezelrijk dieet vermindert toename pijn bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 jun 2017

Vezelrijke voeding kan het risico op ernstige pijn bij knie-artrose verlagen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die in mei 2017 online is gepubliceerd op Annals of the Rheumatic Diseases. De onderzoekers komen tot deze conclusie op basis van twee langlopende bevolkingsonderzoeken.

Remmen ontstekingen

De bevindingen zijn in lijn met andere gerapporteerde gezondheidsvoordelen van een vezelrijk dieet. Dat zijn: een daling van de bloeddruk, een afname van overgewicht en een betere bloedsuikerspiegel. Daarnaast remmen voedingsvezels ontstekingen in het lichaam. Analyse van de onderzoekgegevens toonde aan dat vezelrijke voeding in verband kan worden gebracht met minder pijn bij knie-artrose. De gemiddelde consumptie lag tussen de 15 en 19 procent. In vergelijking met de laagste dosering vezels nam de pijn bij de hoogste dosering met 30 procent af.

Geen harde conclusies

Het gaat hier om een observatiestudie, dus er kunnen nog geen harde conclusies uit getrokken worden. De onderzoekers zijn echter van mening dat de onderzoekgegevens duidelijk wijzen op de beschermende werking van vezels op de symptomen van knie-artrose. Bovendien wijzen zij op de andere gezondheidsvoordelen van vezels, waarvan vele relevant zijn voor patiënten met artrose. Denk maar aan overgewicht.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van het bronartikel is online in te zien.
U kunt ook het volledige artikel als PDF opvragen bij de webredactie. Vermeld daarbij nadrukkelijk dat het gaat om het artikel over voedingsvezels.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.