Vissen kunnen sleutel zijn tot stamceltherapie bij mensen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 jun 2020

De vleet is een vis met een bijzondere eigenschap. Het kan niet alleen kraakbeen vernieuwen, maar ook herstellen. Wetenschappers denken nu dat de sleutel tot succesvolle stamceltherapie bij mensen ergens diep in de Atlantische Oceaan gevonden kan worden.


In tegenstelling tot mensen en andere zoogdieren zijn de skeletten van haaien, vleten en roggen volledig gemaakt van kraakbeen. Ook tijdens hun volwassenheid blijft dit elastische weefsel zich vernieuwen. Volwassen vleten gaan nog een stap verder. Ze kunnen ook beschadigd kraakbeen spontaan herstellen. Wetenschappers proberen nu dit mechanisme te achterhalen, zodat deze ingezet kan worden voor de behandeling van artrose.

Gespecialiseerde stamcel

De vleet of skate is een platte vis met een gemiddelde lengte van 1 meter. Deze vis leeft in de subtropische wateren van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
“Vleten en mensen gebruiken vrijwel dezelfde genen om kraakbeen te maken,” zegt Andrew Gillis van de Universiteit van Cambridge. “Dus als volwassen vleten kraakbeen kunnen maken, dan zouden mensen dat ook moeten kunnen.” Samen met zijn team voerde hij een reeks van experimenten uit op volwassen skates. Ze ontdekte dat deze vissen een gespecialiseerde stamcel hebben om nieuw kraakbeen aan te maken.

Kraakbeen wordt bot

Waarom is dit een belangrijke ontdekking? Gillis: “Er zijn weinig therapieën voor het herstellen van kraakbeen bij mensen. Bij stamceltherapie ontwikkelt het nieuw gevormde kraakbeen zich uiteindelijk tot bot. Bij skates gebeurt dit niet. Het nieuwe kraakbeen blijft kraakbeen. Daarom kijken we nu naar de genetica hoe ze kraakbeen maken. Niet als tussenstap op weg naar bot, maar als eindproduct.”
Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase, maar Gilles en zijn team hebben goede hoop dat ze erachter komen hoe het herstelproces van kraakbeen bij vleten nu precies verloopt. Op basis van deze kennis kan voorkomen worden dat menselijke stamcellen zich uiteindelijk toch ontwikkelen tot botweefsel.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.