Wetenschappers weten niet waarom oefeningen helpen bij lage rugklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 mrt 2021

Lichaamsbeweging verlicht lage rugklachten. Hoewel dit in meerdere studies wordt aangetoond, wordt er nergens een verklaring voor gegeven. Met andere woorden: het werkt wel, maar onderzoekers weten niet waarom. Een Australisch onderzoeksinstituut dook eens dieper in deze materie.


Van lichaamsbeweging is wetenschappelijk bewezen, dat het verlichting biedt bij chronische lage rugpijn. Maar volgens Australische wetenschappers is het nog steeds niet duidelijk waarom oefeningen zo gunstig zijn bij deze klachten. Deze studie vol vraagtekens is recent gepubliceerd in het medische tijdschrift Musculoskeletal Science and Practice.

Onderkant ribben

Het doel van deze studie was om beter te begrijpen waarom rugpijnonderzoekers denken dat lichaamsbeweging helpt bij chronische lage rugpijn. Inspanningsfysioloog Matt Jones en zijn team analyseerden meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen lichaamsbeweging en rugklachten. Hij zegt: “Het werkt, maar we hebben nog steeds geen idee waarom dit zo effectief is.”
Jones definieert chronische lage rugklachten als pijn die wordt gevoeld op de achterkant van het lichaam. Tussen de onderkant van de ribben en de onderkant van het achterwerk om precies te zijn. De pijn moet minimaal drie maanden of langer aanwezig zijn.

Pijnreactie opwekken

“Het huidige bewijs suggereert dat chronische lage rugpijn waarschijnlijk afkomstig is van de hersenen en het zenuwstelsel, dat ‘overbeschermd’ is. Dit kan ondanks dat er geen duidelijk letsel aanwezig is een pijnreactie opwekken,” zegt hij. “In de doorgenomen studies stellen wetenschappers vooral dat door te oefenen de conditie, stemming en zelfvertrouwen verbeteren bij lage rugklachten. Dit zorgt voor minder pijn. Maar in éénderde van de onderzoeken hebben wetenschappers niets eens een reden aangedragen.”

Tuinieren of surfen

Wetenschappers zijn er dus nog niet uit waarom lichaamsbeweging zo een goed effect heeft op lage rugpijn. Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, adviseert Jones iedereen met dergelijke klachten om lichamelijk actief te blijven. Denk daarbij aan joggen of naar een sportschool gaan. Maar ook tuinieren, surfen of met de hond wandelen, kunnen helpen de pijnklachten te verminderen. Niet alleen bij lage rugklachten, maar eigenlijk bij alle soorten chronische pijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties