Effect van weer op ervaren pijnintensiteit artrose patiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 mrt 2020

De ene storm is nog niet voorbij of de volgende storm wordt alweer aangekondigd. Na storm Ciara, Dennis en Ellen lijkt het even rustig, maar de vraag is wanneer de volgende storm weer over Nederland zal razen. De weersomstandigheden in februari zijn kort samengevat wisselvallig: regen, wind, koude en zachte dagen wisselen elkaar af. Bewegenzonderpijn.com is de literatuur ingedoken en heeft uitgezocht welke effecten deze wisselende weersomstandigheden kunnen hebben op artrose patiënten.

Heeft het weer invloed op reuma?

Kan het weer de pijn verergeren bij reumatische aandoeningen, zoals artrose? De relatie tussen weersomstandigheden en pijnintensiteit van artrose patiënten wordt in verschillende onderzoeken bekeken. Zo wordt in een onderzoek van Dogaru et al. (2019) naar de waargenomen invloed van het weer op reumatische pijn vastgesteld dat 75% van de ondervraagde respondenten voelt dat de reumatische pijn die zij ervaren, wordt beïnvloed door het weer. Ook ontdekten zij dat de invloed van weer met 10% iets bepalender is voor het vrouwelijk geslacht dan voor het mannelijke geslacht, zoals te zien is in de onderstaande infographic.

Heeft kou invloed op artrose?

Dat zou best eens het geval kunnen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 72,9% van de respondenten een pijnvermindering voelt van artrose bij warm weer. Goed weer wordt omschreven als ‘weer waarbij er sprake is van een heldere lucht met weinig of geen bewolking en weinig tot geen wind’. Eén op de vier respondenten (26.5%) heeft zelfs nog nooit pijn gevoeld bij warm en zonnig weer. Bijna alle respondenten (90%) geven aan dat de hoeveelheid pijn ten tijde van lekker weer niet verandert of toeneemt.

Heeft vochtig weer invloed op artrose?

Toen er gevraagd werd welke weersomstandigheden artrose patiënten ervaren als meest invloedrijk op een hoge pijnintensiteit, kwamen er een paar opmerkelijke resultaten naar voren. Zo geeft 83% van de respondenten aan dat de pijn erger wordt bij een hoge mate van bewolking en luchtvochtigheid, 81,5% van de respondenten voelt meer pijn wanneer de temperatuur plotseling flink afneemt en 81.2% van de respondenten geeft aan meer pijn te ervaren in mistige en regenachtige weercondities. De pijnintensiteit en weersomstandigheden correleren dus het meest wanneer de relatieve luchtvochtigheid en mate van bewolking hoog zijn. De resultaten zijn kort samengevat in de onderstaande diagram.

Wisselvallig weer heeft negatieve invloed op pijn

Er kan geconcludeerd worden dat slecht, wisselvallig weer een negatieve invloed heeft op de intensiteit van reumatische pijn. Hierbij zijn bewolking en luchtvochtigheid de grootste boosdoeners. Daarentegen hebben goede, zachte weersomstandigheden een positief effect op de pijnintensiteit. Het is vooral de weersverandering die een grote rol speelt, de meeste pijn wordt bijvoorbeeld ervaren in de herfst en lente. In deze periodes zijn de weersomstandigheden het meest wispelturig.

Bronvermelding

Dogaru, C. A. G., et al. (2019). Perceived influence of weather conditions on rheumatic pain in Romania. Advances in Meteorology: 9187105.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.