Wetenschappers ontdekken twee biomarkers die rol spelen bij wervelkolom-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 sep 2016

biomarkers-wervelkolom-artroseEen onderzoeksteam van het Krembil Research Institute in Canada heeft twee biomarkers gevonden die bijdragen aan de slijtage van het kraakbeen in de wervelkolom. Dit zijn meetbare factoren in weefsels of lichaamsvloeistoffen die kunnen vertellen wat er in het lichaam aan de hand is. Een verhoogd niveau van twee biomarkers kan leiden tot ontstekingen en slijtage van het kraakbeen in de wervelkolom.

Opsporen en blokkeren

“Biomarkers zijn actieve moleculen. Door ze te detecteren in weefsels kunnen we het stadium van artrose van de wervelkolom bepalen,”

aldus onderzoeker Dr. Kapoor. Het onderzoeksteam gaat nu de volgende fase in. En dat is een methode ontwikkelen om deze biomarkers in het bloed op te kunnen sporen. Dit zou het voor artsen gemakkelijker maken om het stadium van wervelkolom-artrose te bepalen. Bovendien wordt onderzocht of de activiteit van deze biomarkers geblokkeerd kan worden.

Bron

U kunt op een Canadese website verder lezen (in het Engels) over dit onderzoek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.