Yoga en fysiotherapie verbeteren slaapkwaliteit bij lage rugklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 dec 2019

Chronische lage rugklachten gaan vaak gepaard met een slechte slaapkwaliteit. Aan het combineren van pijn- en slaapmedicatie zijn echter grote risico’s verbonden. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat yoga en fysiotherapie de pijn verminderen en de slaapbereidheid vergoten bij patiënten met lage rugklachten.


Yoga en fysiotherapie zijn effectieve behandelingen bij mensen die last hebben van lage rugpijn én slaapstoornissen. Bovendien kan de medicatie verminderd worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Boston Medical Center. Slaapstoornissen komen vaak voor bij mensen met chronische lage rugklachten.

Significante verbetering

Aan deze Amerikaanse studie deden 320 volwassenen met chronische lage rugpijn mee. Meer dan negentig procent van de deelnemers gaf aan slecht te kunnen slapen. De proefpersonen kregen 12 weken lang willekeurig één van de drie therapieën aangewezen: yoga, fysiotherapie of het lezen van educatief materiaal. Na deze periode trad er een significante verbetering van de slaapkwaliteit op bij de mensen uit de eerste twee groepen. Ook nam na zes weken de pijn af, waardoor de behoefte aan pijnmedicatie afnam.

Hoge risico’s

“De hoge prevalentie van slaapproblemen bij volwassenen met chronische lage rugpijn kan schadelijke gevolgen hebben. Zowel voor de algehele gezondheid als het welzijn van een persoon,” zegt universitair docent Eric Roseen. “Daardoor is het belangrijk dat artsen patiënten vragen naar de kwaliteit van hun slaap. Er zijn immers grote risico’s verbonden aan het combineren van pijn- en slaapmedicatie. Het is dan ook belangrijk om andere behandelingen te overwegen, zoals yoga en fysiotherapie.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties