Yoga niet altijd veilig bij osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 mrt 2019

Yoga is goed voor lichaam en geest. Maar de Mayo Clinic in Amerika heeft wel een waarschuwing voor mensen met osteoporose. Sommige posities kunnen de ruggenwervels ernstig beschadigen.

Yoga veilig osteoporose
Mensen met osteoporose moeten oppassen met yoga-houdingen die de wervelkolom over de grenzen heen buigen. Dit verhoogt het risico op compressiefracturen aan de ruggenwervels. Dit blijkt uit een onderzoek van de Mayo Clinic, die is gevestigd in de Amerikaanse plaats Rochester. De onderzoekers bestudeerden blessures die door yoga zijn ontstaan bij mensen met een lage botdichtheid.

Pijn in de rug

In totaal werden 89 gezondheidsdossiers bekeken van vooral vrouwen die tussen 2006 en 2018 voor pijn naar de Mayo Clinic waren doorverwezen. Al deze onderzochte patiënten hadden osteoporose. Sommige waren net begonnen met yoga. Anderen beoefenden deze Oosterse ontspanningstechniek voor lichaam én geest al vele jaren. Alle deelnemers klaagden over pijn in de rug, nek, schouders, heup of knie. De patiënten gaven aan dat bij 12 yoga-posities de symptomen verergerden. Het ging om houdingen met extreme buiging of uitrekking van de wervelkolom. De onderzoekers ontdekten 29 compressiefracturen als gevolg van de extra druk die op de wervels en wervelschijven werden uitgeoefend.

Sociale activiteit

Volgens Mehrseed Sinaki – als revalidatiearts verbonden aan de Mayo Clinic – heeft yoga vele voordelen.

“Het verbetert je balans, flexibiliteit en kracht. Bovendien is yoga een goede sociale activiteit. Maar als je osteoporose hebt, moet je goed opletten welke houdingen je doet. Vooral het te ver buigen en rekken van de rug, zou je moeten vermijden om rugletsel te voorkomen.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3    Gemiddelde: 4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties