Zijderupsen maken straks knieprotheses

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 apr 2019

Zijde is oersterk. Dus dachten wetenschappers dat dit wel eens het ideale materiaal zou kunnen zijn voor biochemische knie-implantaten. Het zou dus heel goed kunnen dat uw kunstknie in de toekomst door zijderupsen wordt gemaakt.

Zijderups knieprothese
Het klinkt misschien als science fiction. In een Amerikaans laboratorium wordt op dit moment een knie-implantaat ontwikkeld met behulp van zijderupsen. Knie-chirurg Professor Oliver Kessler en wetenschapper Dr. Nick Skaer zijn er van overtuigd dat dit de toekomst gaat worden voor mensen met knie-artrose.

“Zijde is soepel, veerkrachtig en zeer sterk. Bovendien heeft het de capaciteit om het herstel van beschadigd kraakbeen te ondersteunen.”

Geen immuunreactie

Wereldwijd zijn wetenschappers al langer op zoek naar mogelijkheid om het door spinnen en zijderupsen vervaardigde materiaal te gebruiken voor implantaten. Dit is niet alleen oersterk, maar kan ook geen immuunreactie in het lichaam veroorzaken. Bovendien hebben biochemische implantaten de eigenschap om de aangroei van nieuw kraakbeenweefsel te ondersteunen.

Kunstmeniscus

Het draad van spinnen is meestal sterker, maar ze fabriceren te weinig om grootschalige productie mogelijk te maken. Daarom hebben de wetenschappers gekozen voor de zijderups die wel grote hoeveelheden kan aanmaken. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht van een kunstmeniscus die uit hetzelfde materiaal wordt vervaardigd. Dit biochemische implantaat kan een beschadigde meniscus vervangen. Dit voorkomt kraakbeendegeneratie die vaak voorkomt bij een gedeeltelijke verwijdering van de meniscus.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.