Zit oplossing voor artrose in hagedissenstaart verborgen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 aug 2023

Het is bekend dat hagedissen over het vermogen beschikken om hun staart weer aan te laten groeien. Deze staart bestaat voor een groot deel uit kraakbeen. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat mogelijk is en gebruiken deze kennis voor verder onderzoek naar kraakbeenherstel bij mensen.

Hagedissen hebben het unieke vermogen om hun staart te herstellen door nieuw kraakbeen te vormen na staartverlies. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië hebben dit vermogen nu grondig onderzocht. Ze ontdekten dat twee celtypen essentieel zijn voor de regeneratie van de verloren staart. Deze ontdekking kan nuttig zijn voor verder onderzoek naar hoe beschadigd kraakbeen bij mensen met artrose hersteld kan worden.

Proces vertalen

“Hagedissen beschikken over het opmerkelijke vermogen om grote hoeveelheden kraakbeen aan te maken,” zegt assistent-professor Orthopedische Chirurgie en Regeneratieve Geneeskunde, Thomas Lozita. “Onze droom is om een manier te vinden om dit proces te vertalen naar mensen.” Lozita en zijn team hebben ontdekt dat fibroblastcellen en specifieke immuuncellen, septoclasten genaamd, samen cruciaal zijn voor de regeneratie van de staart.

Vorming van nieuw kraakbeen

Het skelet van een hagedis bestaat grotendeels uit kraakbeen. Op basis van hun bevindingen heeft het team experimenten uitgevoerd om te zien of beschadigd kraakbeen ook in de ledematen van hagedissen kan worden hersteld. Ze haalden septoclasten uit de staarten van hagedissen en implanteerden deze in ledematen met beschadigd kraakbeen. Het weefsel herstelde zich volledig. De volgende stap is om de vorming van nieuw kraakbeen bij zoogdieren te testen. Overigens kijken steeds meer wetenschappers naar het dierenrijk om nieuwe medische behandelingen voor mensen te ontdekken. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe kangoeroes kunnen helpen om knieprotheses te verbeteren. Meer informatie hierover.

Dossier artrose

Alles weten over artrose? Hier vindt u ons uitgebreide dossier met nieuws, tips, oefeningen en achtergrondverhalen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.