Zitten slecht voor de gewrichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 jul 2016

Hoeveel uur per dag brengt u zittend door? Volgens de Leeftijdsmonitor 2015 is dat gemiddeld maar liefst 8,7 uur per dag. In dit onderzoek – uitgevoerd door o.a. RIVM, VeiligheidNL en CBS – hebben de deelnemers zelf ingeschat hoe lang ze achter hun bureau, op de bank, achter de computer, in de auto of op een andere manier op hun bips hebben gezeten.

Gezondheidsrisico’s

zitten gewrichtenVolwassenen brachten de meeste tijd door achter de computer of met de tablet op schoot. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar behaalden de hoogste score met gemiddeld 10,4 uur per etmaal. Tijdens het weekend zijn de meeste Nederlanders wat actiever. Ouderen zitten echter op weekenddagen evenveel als op doordeweekse dagen. Wie veel zit, loopt serieuze gezondheidsrisico’s. Weinig beweging kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en uiteenlopende welvaartsziekten.

Sterke spieren geven meer steun

Vooral voor mensen met artrose en andere gewrichtsklachten is het geen goed idee om hele dagen op de bank te blijven zitten. Minimaal vijf dagen per week een half uur matig tot intensief bewegen kan helpen om de verdere ontwikkeling van artrose af te remmen. Stevig doorwandelen, fietsen en zwemmen, versterkt de spieren. Daardoor krijgen de aangetaste gewrichten steeds meer steun. Bovendien verbetert beweging de doorbloeding én de smering van de gewrichten. De gewrichten worden soepeler, de pijn neemt af en er is meer controle over de bewegingen.
Lees meer over het belang van sterke spieren bij artrose >>>

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties